среда, 30. март 2011.

Oj Srbijo međ' šljivama-part 2: gospodarica prstenova, kulen i vakultet

Jadna li si Srbijo zemljo u kojoj je glavna vest-retrospektiva jedne veze jednog pop pevača i jedne voditeljke. A kulen dobi odličnu reklamu. Nadam se da će proizvođači to vrlo iskoristiti i pozvati aktere da budu u reklami. Namlatiće se para. A mogu ga nazvati i „kulen pomirenja“. Reklama bi mogla da glasi ovako:

-prevarila vas je žena?
-ostavio vas je verenik?
-ništa lakše. Kupite kulen, spremite ga za doručak, sitno iseckajte na tanke kolutove i vratiće vam se trčeći u zagrljaj.
Vaš kulen-kulen za sva vremena.

Eto odličnog scenarija za najnoviju sagu. Nakon neuspelog pokušaja BK televizije sa serijom „Jelena“ da naprave srpsku sapunicu, možda bi se ovdašnji scenaristi i režiseri mogli pozabaviti novom sapunicom: „Gospodarica prstenova“, ili „Kulen i gospodarica prstenova“, tu sad može biti varijacija na temu do besvesti. Sigurna sam da bi to bila sjajna domaća saga o lažima, prevari, veridbama, raskidu, pa ponovnom pomirenju. Svakako tu treba obuhvatiti i period Evrovizije, ali i dati vrlo važnu ulogu kulenu, kao prekretnici, a eto im i sponzora, odma'. Obavezno uvesti i minorne likove poput Nate i Dače. Kraj sage: i onda je Nata otišla na kulen kod Dače, i pomirili su se. I onda su otišli i oni u Budvu, i zajedno jeli kulen sa Željkom i Jovanom, sirota Romana je sve posmatrala iz prikrajka, avaj, Fotos ne jede kulen...

Čula sam juče na TV-u da je procenat nezaposlenih u zemlji 19.5 %. Dečaka je nagnječio lift koji nije remontovan još od '72. Neko jadno dete je silovala skoro pa cela porodica. Građani Srbije su prezaduženi. Struja skuplja za 10% od maja. Hleb od aprila 50-60 dindži. Ali avaj, mnogo je bitnije da li je Dača došao na Hanin rođendan, ili je sve to patka Natinog PR tima. Glasajte kome bolje stoji donji veš, Nati ili Severini. To je mnogo bitnije.

Nisam lažni moralista. Zbog prirode profesije sam morala da pratim sve vesti, pa i ove zabavnog karaktera. No ono što me posebno nervira (uvek kad napišem ovu reč setim se one čuvene reklame: „posebno sam radosna, dok moj muž spava na njemu on više ne hrče), jeste abnormalan značaj koji su svi ti raskidi dobili, pored sveg sranja koje nam se dešava u zemlji. Siroti Englezi, njima je sve potaman pa gutaju vesti o Bekamu i Viktoriji. No mogu li se ove naše zvezde i zvezdice uopšte meriti sa njihovom popularnošću?! Najjače od svega je kad sam videla tu retrospektivu, ne iz dana u dan, već iz časa u čas. Ma hajte molim vas.

Ajoj, na Romanu smo potpuno zaboravili. Sirota Romana je raskinula sa Fotosom. Još on drznik, izjavi za neke novine kako je Romana uvek sama sebe finansirala, to što je on nju obasipao džipovima i spotovima, to ništa ne znači.

Sad me brinu i Bane i Kaća. Koga još briga za Anabelu i Mladena, oni su ispušena muštikla.
I brine me naša „Ceki nacionale“. Ona je sve to zaradila od pevanja, pa videste li onoliki narod na Ušću, sram vas bilo. Kaki crni džipovi i pištolji, to neko podmetnuo.

I tako iz dana u dana, iz časa u čas. A reklama za domaći nam, privatni, prestižni vakultet (jerbo me sramota da ga nazovem fakultet)? I vrapci na grani znaju da se diploma tog vakulteta može dobiti u najkraćem mogućem roku, ceo vaks za 6 meseci, za par 'iljada evara. Jedna naša poznata pevaljka, brez magistarske diplome je asistent na tom vakultetu, svašta ona može da poduči. Pa urednik jednog od dva politička magazina u Srbiji, koji se osmeli napiše komentar na dešavanja po pitanju istog, a tekst brale naručen, vidi se iz aviona. Još se drzne da ga brani, gosn' rektora i vlasnika, i kao-šta koga briga, čoveku se može. Ma hajte molem vas.

I opet ću se pozvat na onu našu, malko prekrojenu:

oj, Srbijo među kruškama, medu šljivama,
oj, Srbijo među ovcama na njivama,
oj, Srbijo među planinama, među brdima,
oj, Srbijo, kukala ti majka.

A dikaju deca u lažigaćama, pod kosom,
u blatu, među svinjama, među patkama,
pa po njivi trče nogom bosom,
hraniš ih, Srbijo, više prosom nego medom
I uciš ih majko, da mrze sve što nije
Ceca i Seka i svinja što rije.

O Zemljo čobana na brdovitom Balkanu
imaš jednu vrlo velku manu
neš’ ti strašno smrdi u odnosu na zemlju stranu,
izmedu ostalog.

oj, Srbijo, nekad orlu sjajni,
danas ti dani više nisu bajni
neće ni biti, ni da jebe puž raka,
kada ti je pogrešna odluka baš svaka.

A ovce u polju samo tužno bleje
i blejaće dok ih sneg ne zaveje
čak ni tad se neće pretvoriti u vuka
jer čoban tera ovčice
jedan čoban a stotinu ovaca
i svaka se njemu pod noge baca, glupa ovca.

*pesmica preuzeta sa sajta vujaklija.com, neje mojih ruku delo tek da se zna

5 коментара:

  1. hahaha sho ce mi stranka, ja samo volem da se izrazavam o desavanjima :)

    ОдговориИзбриши
  2. A cuj dok crijeva krce sirokim narodnim masama, moraju im se makar okice zamazati tracevima tipa " ko je koga i za koje pare". Jer ce onda, bar na tren, biti zadovoljni svojim zivotima, gledajuci zaljubljenim ocima u svog brkatog muza/zenu, velikog pivskog stomaka, koji/a u miru i tisini doma svoga dremucka na izlizanoj fotelji, i ne priredjuje joj/mu veliku igranku od zivota :D
    Eto, vuk sit a janjac nije na raznju ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Ruska volem te sto si ki narodna masa!

    Zboris kako treba ne mazes nam oci!

    ОдговориИзбриши