субота, 2. април 2011.

Oj Srbijo međ` šljivama, part 3: ne kune majka sina što se kocka, već što se vadi

Vozim se juče devetkom, i spazim najnoviju kampanju poznatog domaćeg vakulteta o kom pisah u prošlom blogu. Nemam neke naročite doživljaje iz prevoza, ovaj put, na koje sam već navikla, sem toga što spazih bilbord. Najnoviji. Kaže bilbord:

-završi vakultet i vrati se u Srbiju.

Ajde što je isti za prethodnu kampanju dobio abnormalan PR u ovdašnjim medijima, što je tekst na bilbordu imao slovnu grešku, što su svakojaki stručnjaci dali svoj sud o tome, što se ispolemisalo među komentatorima na raznoraznim sajtovima, to i mogu da progutam.

Ali ne mogu da se ne zapitam, šta mu je sve ovo trebalo?!

Ne kažem da nije bilo završavanja i polaganja ispita „ispod žita“ i na državnim fakultetima, bilo je, svi se sećamo Kragujevca. I ne sumnjam da na tom vakultetu ima studenata koji vredno uče i polažu ispite po svim pravilima. No, ako već ima tih koji uspeju da se “dogovore” i završe pre roka, onda se paralelno sa tim radi na isticanju kvaliteta studija, onih koji su ga završili i koji zaista vrede, kao što to rade svi državni fakulteti. Ovaj stručnjak radi ovde, onaj radi onde, najbolji kupljeni od te i te firme, alumni su ti i ti. Ne upire se prst u oko sa asistentima pevaljkama, jerbo svi znamo da žena nije završila faks, a i ako jeste onda se istakne njena “naučna” biografija.

Elem, stara narodna kaže:

“Ne kune majka sina što se kocka već što se vadi”.

Stoji da država ne radi ništa na sprečavanju odliva mozgova, ali stoji i da svako ko završi studije u inostranstvu, grebaće rukama i nogama da ostane tamo. Verovatno je školski sistem na dotičnom vakultetu pravljen po uzoru na fakultete u inostranstvu. Na državnom faksu ima gomila ispita koji su preobimni, nepotrebni a svi znamo za onu profesorsku-Bog zna za deset, ja za devet a vi možete dobiti najviše osam. Nego, pusti brate kampanju da se završi, kad se već digla prašina. Ne vadi se novom, još nejasnijom porukom.

Sve me ovo podseti na onu čuvenu iz Mućki, gde su Rodni i Del Boj napisali:

“Trotters Independing trading-New York-Paris-Peckham”.

Нема коментара:

Постави коментар