недеља, 14. април 2013.

Recept za savršenu nedelju

Nedelja. Savršen dan za uživanje. Mnogi je ne vole jer sledi ponedeljak, početak radne sedmice, no sve je stvar perspektive i obrnite ugao posmatranja.

Ustanite do 9 najkasnije. Ne čitajte vesti, ne palite televizor, jer to će pokvariti savršenstvo dana. Nakon kafe i laganog doručka krenite put najbliže pijace. Pijaca, ta riznica boja, đakonija i prodavaca koji čekaju ko zapeta puška da vam nešto uvale i prozbore koju. Na pijaci uvek krenem od cveća. Prodavci cveća vole da objašnjavaju, pustite ih. Cveće će obogatiti vaš astal, osvežiti dnevnu sobu i siguran je znak proleća. 
Onda redom povrće, voće, mesara. Prodavci povrća vole pitanja. Pitajte ih odakle je paprika, paradajz, krompir. Dva do tri pitanja je dovoljno jer oni će odgovoriti kao da ste šest postavili.  

Na kraju moja omiljena destinacija-prostorija sa mlečnim proizvodima. Sirevi svakojakih ukusa, vrsta i oblika. U toj prostoriji preporučujem zadržavanje do 30 minuta. Toliko vam treba da isprobate kozji, kravlji, sremski, mladi sir, kajmake razne, sa divnim prodavcima proćaskate o načinima pravljenja sira, a popićete i čašu surutke, dobra je za čišćenje organizma, flaša od 1.5l košta svega 50 dinara. 

Nakon obavljene kupovine, pravac kujna. Uz kuvanje pustite laganu muziku, ovisno šta ko voli, moja preporuka Bočeli. Dok kuvate obavezno pozovite majku, biće oduševljena što ste u kuhinji, njoj će to značiti, pohvaliće se ostatku rodbine i komšiluku.

Bitno je da ste sami dok kuvate. Tako ćete mozak pustiti na apsolutnu pašu, neće vas niko zapitkivati, dosađivati komentarima, a tišina je savršena za opuštanje.

Nakon završenog ručka, postavite sto. Ako kuvate za porodicu, javite im na vreme kad mogu da se vrate kući. Ako nemate porodicu, pozovite prijatelje. Spremite i neki apretiv, u zavisnosti od vrste jela, uklopićete i piće.

Nakon ručka, pustite ih da oni raspreme sve. Vi ste kuvali. Popodne i veče iskoristite za šetnju, gledanje omiljene serije, čitanje ili pisanje. I ne zaboravite, nedelja veče je dan za punjenje kade.

Uživajte u savršenom danu, ukusima i mirisima.

Moj nedeljni ručak: gibanica i kolač sa višnjama. 

Gibanica

Umutite 4 jaja, posolite. Izmrvite sir, 300 gr. mladog i 200 gr. sremskog sira, dodajte 200 ml jogurta i pomešajte sa jajima. Pomešajte 200 ml kisele vode sa pola šolje ulja i praškom za pecivo i dodajte sirnoj masi. 

500 gr kora za pitu će biti dovoljno. Pleh nauljite i stavite dve kore, tako da krajevi prelaze ivice pleha. I onda ređajte, koru u smesu pa u pleh i sve tako dok ne potrošite sve kore. Na kraju prekrijte sa dve kore, i onda ivice donjih kora prevucite preko, da izgleda kao da ste je zapakovali. Pecite 30-40 min na 180 stepeni. Ja je na kraju poprskam sa malo vode. 

Kolač sa višnjama

Umutite 4 jaja, sa 4 kašike šećera, 4 kašike ulja, 4 kašike brašna i 4 kašike mleka. Dodajte prašak za pecivo. Stavite višnje na dno pleha i prelijte masom. Pecite na 180 stepeni 45 minuta. Kad izvadite kolač premažite marmeladom, ja volim od šljiva, prelijte topljenom čokoladom i na kraju stavite šlag.

Bon apetit!
Нема коментара:

Постави коментар