понедељак, 24. октобар 2011.

Svetski dan borbe protiv raka dojke

Svojevremeno sam bila deo sjajne ekipe, i ta sjajna ekipa je organizovala radionice namenjene ženama obolelim od raka dojke. Grupa psihologa predvođena mojim dragim bivšim koleginicama je obilazila gradove, i radila sa ženama koje su prolazile kroz pakao boreći se sa ovom opakom bolešću. Organizovali smo savetovališta, radionice, gde su žene razmenjivale svoja iskustva, znanja i načine kako se suočiti a zatim boriti, prvo sa činjenicom da ste oboleli, a zatim i sa bolešću. A jedan od ciljeva radionica je bio podizanje svesti žena o značaju prevencije. Svaka priča je bila nalik jedna drugoj:

"Nisam ni sumnjala šta je značila mala kvržica, primetila sam ja to mnogo ranije, ali nisam obraćala pažnju..."
"Muž je primetio kružić, ali smo se smejali. Par meseci kasnije, kad sam dobila rezultat, se ispostavilo se da je u pitanju kancer, te smo plakali zajedno nad rezultatima..."
"Trebalo mi je par meseci da se nakanim da odem kod doktora i proverim kakav se to oraščić formirao, i nalaz je pokazao ono najgore..."

Svaka priča je bila za sebe, a opet sve iste: sve su odugovlačile sa odlaskom kod lekara, svaka se suočavala sa strašnim nalazima na sličan način, a onda slede strah, iščekivanje, neverica, šok, iščekivanje i sve tako. Nakon rada koji je trajao mesecima, jedan od zaključaka je bio i da skoro 80% obolelih se javilo u poslednjem momentu, ali i da nisu radile redovne kontrole.

Učinite nešto za sebe. Odvojite vreme, novac, strpljenje i pregledajte se. Jednom godišnje je dovoljno.

Odlazak kod lekara će vam oduzeti dva dana ako idete u državne bolnice, sat vremena u privatnoj praksi. Mamografija i pregled koštaju između 2.500 i 6.500 dinara, cene se razlikuju od privatne do privatne ordinacije. Nemojte platiti jedan infostan, ako je baš toliko zapelo, ili se odreknite cigareta 15 dana, ili nemojte kupiti džemper koji vam se dopao, ili jednostavno pronađite te pare kako znate i umete, jer vaše zdravlje je u pitanju.

A svega smo se nagledali tokom tih meseci rada sa tim ženama. I sve su rekle "eh, da možemo vratiti vreme". Za kraj, evo malo statistike, pa procenite sami koliko je ova opaka bolest rasprostranjena.



U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, oko 1.500 svake godine umre, a ako se otkrije na vreme rak dojke izlečiv je u više od 90 odsto slučajeva. Lekari posle 25. godine savetuju mesečne samopreglede, a posle 40. godine obavezne preglede kod lekara.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije najmanje trećina slučajeva raka dojke mogla bi da se izbegne, uglavnom oni koji su posledica viška kilograma i fizičke neaktivnosti. Lekari ističu da se maligna oboljenja u velikoj meri mogu sprečiti promenom načina života što podrazumeva zdravu ishranu, fizičku aktivnost, prestanak pušenja , izbegavanje uzimanja nepotrebnih lekova i sprovođenjem Nacionalnih programa ranog otkrivanja.

Žene koje su u generativnoj dobi samopregled dojke trebalo bi da rade 10. dana od prvog dana menstrualnog ciklusa. One u postgenerativnoj dobi trebalo bi da izaberu jedan dan u mesecu kada će da rade samopregled.

Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 97 odsto jer se, zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50 odsto slučajeva dojka mora amputirati.

Нема коментара:

Постави коментар